Bilsemester i Sverige – tips på ställen att åka till

Bilsemester i Sverige – tips på ställen att åka till

Att åka på biltur i Sverige är att rekommendera. Landet är avlångt och har ett utbyggt vägnät i framförallt södra Sverige.

Vilken bil ska man ha?

Egentligen kan man välja vilken bil som helst men en audi a4 på kvd.se är en komfortabel familjebil som klarar de tuffaste vägförhållandena och väderlekarna. Sverige är ett land med fyra årstider vilket innebär att man måste vara beredd på dramatiska väderomslag i skarvarna mellan årstiderna. För din egen säkerhet så ska gällande lagar och förordningar följas, sätt därför på vinterdäck när det krävs enligt lag eller när det förväntas vara vinterväglag.

Skåne

Skåne är en liten men folktät del av Sverige. Du kan bland annat åka till Sveriges tredje största stad Malmö och se bland annat Turning Torso, men även vistas vid Österlen som ligger vid kusten. Skåne bjuder på milt kontinentalt klimat vilket gör det till en idealisk plats att åka runt i om man inte vill ha alltför mycket snö och isiga vägar att köra på.

Södermanland, Uppland och Stockholm

I den här delen av Sverige bor miljontals människor, det är här saker sker och det är här man titta på massor av saker. I Sörmland kan du besöka Stendörrens naturreservat, perfekt för dig som har en hund med dig på bilturen som behöver rastas kontinuerligt. I Uppland finns bland annat Sveriges fjärde största stad tillika studentstad som har massor av sevärdheter. Uppsala Domkyrka, Linnés botaniska trädgårdar, Carolina Rediviva (ett bibliotek), Gustavianum (ett museum). På så sätt är Uppsala en stad där många viktiga händelser i Sverige har inträffat.

Stockholm behöver för de flesta inte presenteras närmare; det är vår huvudstad samt Sveriges med god marginal största stad. I Stockholm kan man ta med barnen till Skansen och Gröna Lund eller varför inte besöka kungliga slottet och Livrustkammaren. Gillar man sport kan man ställa bilen vid de otaliga arenorna i och kring Stockholm för att se de populära sporterna ishockey och fotboll med flera.

Kalmar- och Östergötlands län

Kalmar var på många sätt Sveriges viktigaste utpost, det var här handel via sjöfart bedrevs och där kungligheterna bodde under Kalmarunionens era. Gillar man öar så kan man åka till Öland över Ölandsbron och åka runt och njuta av den magnifika naturen och alvar. I Östergötland kan man åka till Sveriges sjätte största stad Linköping där man också kan se en domkyrka och mycket mer. För den som gillar flyghistoria finns SAAB och flygvapensmuseum i nära anslutning till deras högkvarter där bland annat forskning om flygteknik bedrivs.

Norrland

Norrland är till ytan Sveriges största landsdel och därtill den mest glesbefolkade. Umeå är den största staden och har fina björkar överallt, samt ett utomhusmuseum vid namn Gammlia där barnen kan få hälsa och klappa på bräkande får. Vill man se storslagen natur är ett förslag att bege sig till Norrlandsporten, det vill säga Höga Kusten-området där landskapet är som kopierat från norska fjordar.

Hur långt elen eller bensinen än räcker så finns det alltid något att se i detta vackra land som vi kallar för Sverige!

12 resor inom Sverige

12 resor inom Sverige

I Sverige väljer många att göra en utlandsresa under semestern men du kan spara både tid och pengar genom att stanna i Sverige och upptäcka vårt vackra land. Här följer några tips på resmål!

Tännforsen – Sveriges största vattenfall

Detta är en plats som påminner om mystiken från TV-serien Twin Peaks. Fallhöjden är på totalt 37 meter och är ett måste för alla som vill uppleva Sveriges natur i sin bästa form.

Trollsjön – magisk natur

Att ta sig till Trollsjön i Björkliden kräver sin promenad men bjuder på fantastiska miljöer på vägen. Promenadstigen är stadigt uppåtgående men inte särskilt svår rent terrängmässigt. Går absolut bra att ta med barnen!

Kalmar slott – svensk historia

Kalmar slott - svensk historiaSlottet upprättades på 1100-talet och kallades Rikets nyckel på grund av sin välplacerade position. Här kan du lära dig en viktig del av Sveriges historia och om svensk slottarkitektur när den var som bäst.

Skansen

Skansen i Stockholm är för dig som vill lära dig mer om Sveriges kultur och historia i en fantastisk miljö. Det är som en miniversion av Sverige koncentrerat till en enda plats.

Wadköping i Örebro

Wadköping brukar kallas Örebros svar på Skansen. Här kan du uppleva en välbehållen stadsmiljö med gamla byggnader. Friluftsmuseet erbjuder massor av butiker, caféer, restauranger och utställningar. Ett behagligt äventyr för hela familjen!

Marstrand – Sveriges vackraste plats

Marstrand - Sveriges vackraste platsMarstrand i Bohuslän anses av många vara Sveriges vackraste ställe. Platsen brukar förknippas med bad och segling men har förutom det också en fantastisk konsthall och spännande fängelsehålor att besöka.

Gekås – ett måste för shoppingentusiasten

Gekås i Ullared har alltid varit ett härligt resmål för den som gillar att shoppa. I och med TV-serien Ullared har platsen blivit ett turistmål för människor som bara vill träffa Ola-Conny och Morgan.

Fårö – en idyll

En idyllisk plats där bland annat Ingmar Bergman bodde. För Bergman-fans finns Bergmancenter att besöka, om sandstränderna och raukarna inte skulle vara nog. En perfekt dagsutflykt för den som är på Gotland.

Paddan Tour i Göteborg

Paddan Tour i GöteborgPaddan har kanske för vissa blivit en kliché. Det är dock fortfarande ett fantastiskt roligt och effektivt sätt att se alla Göteborgs sevärdheter från vattnet. Ett måste om du har vägarna förbi Göteborg!

Disgusting Food Museum i Malmö

Du som är känslig för inte så angenäma lukter och smaker bör undvika detta ställe. För er andra är det en unik upplevelse som kommer bli ett minne för livet.

Safari i Strömsund

Här kan du tillsammans med en guide beskåda räv, björn, älg och järv i Jämtlands skogar. Ett tips är att kombinera upplevelsen med en god viltmiddag och andra äventyr i vildmarken.

Ishotellet i Jukkasjärvi

Internationellt sett är Icehotel troligen ett av de resmål som Sverige är mest känt för – och det av en god anledning. Få saker är så storslagna som att somna i ett rum av is!

 

Cykelsemester i Sverige

Cykelsemester i Sverige

Det finns många olika sätt för dig som turist att spendera din semester i Sverige, ett hett tips är en cykelsemester. Oavsett vilken del av Sverige du befinner dig i finns det vackra ställen att besöka under din cykelsemester. Tack vare allemansrätten kan du dessutom tälta i det fria i princip vart du vill för en natt.

Vem kan åka på cykelsemester?

En cykelsemester är någonting som passar alla, du behöver inte vara vältränad eller modig. Här i Sverige är det tryggt att cykelsemestra och i vår vackra natur finns det många smultronställen som du enkelt når med cykel. Oavsett om du reser ensam, om ni är ett par eller en familj kan det bli den perfekta semestern för er.

Tips för en lyckad cykelsemester

Det viktigaste när du ska åka på en cykelsemester är planeringen, utan en god planering kan det lätt misslyckas. För det första bör du välja en startpunkt och en slutpunkt, samt delmål på vägen som du inte vill missa. Det gäller också att packa lätt då du har begränsat med utrymme på cykeln. Du kan garanterat tvätta dina kläder under resans gång.

Paketresor

Det finns många företag som erbjuder cykelpaketresor där du slipper planera din resa själv, någonting som kan vara skönt för att kunna lägga energin på att cykla istället. Då ingår oftast boende, några måltider samt färdbeskrivning, i många fall ingår också hyrcykel så att du slipper ta med dig din egna cykel. Fördelarna är många med färdiga cykelpaket.

Cykelleder i Sverige

Ett tips för cykelsemestern är Sydostleden, en 270 km lång sträcka som går från Växjö till Simrishamn. Du kommer cykla både vid kust och i skogen, mestadels på cykelvägar utan biltrafik men ibland i blandad biltrafik. Du kan också cykla längst Göta Kanal, en sträcka på 87 km helt utan bilar. Då kan du passa på att åka båt också om du vill.

Välj rätt cykel

En viktig aspekt när det kommer till cykelsemestern är vilken cykel du har, det finns speciella cyklar utvecklade för att kunna bära tyngre vikt och fungera i olika terränger. Det är också bra att ha lite kunskap om din cykel ifall någonting skulle gå sönder på vägen. Med en bra cykel kommer din cykelsemester att gå som en dans.

Unika platser att bo på i Sverige

Unika platser att bo på i Sverige

Sverige har en rad olika unika platser att utforska – från norr till söder. Nedan tar vi upp några av dessa. Vad sägs om att beskåda norrsken, raukar eller natursköna Österlen? Eller varför inte bo i en gruvsvit 155 meter under marken? Detta är platser du sent kommer att glömma och kanske väcker de nya idéer kring kommande resmål.

Ishotellet i Jukkasjärvi

Ishotellet i JukkasjärviEtt av Sveriges mest populära platser för den som är ute efter något unikt är ishotellet i Jukkasjärvi, i närheten av Kiruna. ICEHOTEL är världens första ishotell och lockar årligen mängder av gäster. Här bor du i ett rum av is och sover på mjuka renskinn. Beskåda norrsken eller ägna dig åt vandring och skoteråkning. Hotellet byggs upp på nytt varje säsong.

Se norrskenet i Abisko

I Abisko i Lappland finns nationalparken med dess artrika flora. Vid fjällstationen Aurora Sky Station du kan se det berömda norrskenet och även midnattssol. Fjällstationen hittar du i Abisko nationalpark. I närområdet kan du även vandra på den berömda Kungsleden, ta del av en midnattssols-vandring, avnjuta härliga måltider i den vackra miljön eller testa spännande linbanor om du känner dig äventyrlig.

Stränder och raukar i Fårö

En unik och kulturhistorisk plats att besöka i Sverige är ön Fårö som ligger strax norr om Gotland. Ön erbjuder vackra stränder och natur med Gotlands karaktäristiska raukar. På Fårö bodde Ingmar Bergman, en av Sveriges mest kända regissörer. För att komma till ön tar du färjan över Fårösund, vilket bara tar några minuter. På Fårö bor cirka 500 invånare.

Skånska Österlen

Skånska ÖsterlenEtt besök på Österlen är en vacker upplevelse. Du kan till exempel besöka Kivik med sina äppelodlingar, Ystad med sin arkitektur från 1200-talet och stadsvandringar om Kurt Wallander och Stenshuvuds nationalpark. Passa även på att besöka skeppssättningen Ale Stenar. Om du är konstintresserad anordnas dessutom en årlig konstrunda på Österlen. Med Österlen som utgångspunkt har du mycket att välja mellan.

Sala Silvergruva

Ett unikt boende är gruvsviten i Sala Silvergruva där du bor 155 meter under marken. Det mäktiga djupet gör den faktiskt till världens djupaste hotellsvit. Sviten finns på botten av gruvan Ulrica Eleonora och vid en övernattning ingår en guidad tur med information om gruvans historia. Gruvan var i drift från 1400-talet till 1908 och har idag blivit ett populärt turistmål.