Det finns många olika sätt för dig som turist att spendera din semester i Sverige, ett hett tips är en cykelsemester. Oavsett vilken del av Sverige du befinner dig i finns det vackra ställen att besöka under din cykelsemester. Tack vare allemansrätten kan du dessutom tälta i det fria i princip vart du vill för en natt.

Vem kan åka på cykelsemester?

En cykelsemester är någonting som passar alla, du behöver inte vara vältränad eller modig. Här i Sverige är det tryggt att cykelsemestra och i vår vackra natur finns det många smultronställen som du enkelt når med cykel. Oavsett om du reser ensam, om ni är ett par eller en familj kan det bli den perfekta semestern för er.

Tips för en lyckad cykelsemester

Det viktigaste när du ska åka på en cykelsemester är planeringen, utan en god planering kan det lätt misslyckas. För det första bör du välja en startpunkt och en slutpunkt, samt delmål på vägen som du inte vill missa. Det gäller också att packa lätt då du har begränsat med utrymme på cykeln. Du kan garanterat tvätta dina kläder under resans gång.

Paketresor

Det finns många företag som erbjuder cykelpaketresor där du slipper planera din resa själv, någonting som kan vara skönt för att kunna lägga energin på att cykla istället. Då ingår oftast boende, några måltider samt färdbeskrivning, i många fall ingår också hyrcykel så att du slipper ta med dig din egna cykel. Fördelarna är många med färdiga cykelpaket.

Cykelleder i Sverige

Ett tips för cykelsemestern är Sydostleden, en 270 km lång sträcka som går från Växjö till Simrishamn. Du kommer cykla både vid kust och i skogen, mestadels på cykelvägar utan biltrafik men ibland i blandad biltrafik. Du kan också cykla längst Göta Kanal, en sträcka på 87 km helt utan bilar. Då kan du passa på att åka båt också om du vill.

Välj rätt cykel

En viktig aspekt när det kommer till cykelsemestern är vilken cykel du har, det finns speciella cyklar utvecklade för att kunna bära tyngre vikt och fungera i olika terränger. Det är också bra att ha lite kunskap om din cykel ifall någonting skulle gå sönder på vägen. Med en bra cykel kommer din cykelsemester att gå som en dans.